Κατασκευαστής Ημερολογίου

Το excel βιβλίο Calendar Maker είναι ένα έτοιμο μικρό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα ημερολόγιο για όποια χρονική περίοδο θέλετε. Σας ζητά να συμπληρώσετε τη φόρμα της παρακάτω εικόνας και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει αυτό.

calendar01
Εκτός από την αρχική και τελική ημερομηνία του ημερολογίου, μπορείτε να επιλέξετε να μην εμφανίζονται τα Σάββατα ή οι Κυριακές ή να εμφανίζονται με χρώμα. Με το πάτημα του ΟΚ, οι ημερομηνίες θα εμφανιστούν στη στήλη Α του φύλλου. Αν επιλέξετε και τις αργίες, θα σημειωθούν και αυτές στη διπλανή στήλη. Το πρόγραμμα υπολογίζει μόνο του, κινητές και σταθερές αργίες για κάθε έτος.

calendar02
Ίσως θα χρειάζεστε να εμφανίζονται στο ημερολόγιο και κάποιες πρόσθετες σημειώσεις σταθερές για κάθε έτος. Αν εργάζεστε στη Θεσσαλονίκη θα θέλετε το ημερολόγιο να συμπεριλαμβάνει και την αργία του Αγίου Δημητρίου. Συμπληρώστε τις ημερομηνίες και τις υπομνήσεις στις στήλες Ε και F του φύλλου και στην φόρμα του ημερολογίου θυμηθείτε να τσεκάρετε, το check box ‘Πρόσθετες

calendar03
Το πρόγραμμα θα αναλάβει να εμφανίσει τις πρόσθετες ημερομηνίες στη σωστή θέση για κάθε έτος του ημερολογίου:

calendar04

2015

 

calendar05

2016

Οι ημερομηνίες επιστρέφουν στη στήλη Α σαν κανονικές ημερομηνίες του excel (αριθμοί). Αν έχετε λόγους να πάρετε τις ημερομηνίες σε μορφή κειμένου, τσεκάρετε το τελευταίο check box της φόρμας: ‘Ημερομηνίες σαν κείμενο’. Δημιουργήσετε όσο μεγάλα ημερολόγια θέλετε. Ένας υπολογιστής με λογικές δυνατότητες, για ένα ημερολόγιο 100 ετών θα χρειαστεί 50-70 δεύτερα. Η πιο παλιά ημερομηνία που επιτρέπει το πρόγραμμα είναι η 1/1/1924. Κατεβάστε το excel βιβλίο Calendar_Maker.xls από εδώ ή εδώ. Το κώδικα μπορείτε να δείτε στο βιβλίο, όπου θα βρείτε και σημειώσεις για να αλλάξετε τα χρώματα, τη μορφή των ημερομηνιών, το πλήθος πρόσθετων κλπ.
———————————————————-
6/5/2015 Προσθήκη:
Ο καλός φίλος του ιστολογίου Stazybο Hοrn, έκανε κάποιες καλές υποδείξεις για τη βελτίωση του κατασκευαστή ημερολογίου. Έτσι στην νέα έκδοση που μπορείτε να κατεβάστε από εδώ ή από εδώ θα βρείτε τις παρακάτω βελτιώσεις:

calendar06
(1) Οι πρόσθετες αργίες χωρίστηκαν από τις άλλες τυχόν υπομνήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε έως 16 πρόσθετες αργίες στα κελιά Ε5 έως F20.
(2) Πρόσθετες σημειώσεις και υπομνήσεις μπορείτε να προσθέσετε έως 100, στα κελιά Ε23 έως F122. Για να εμφανιστούν στο ημερολόγιο, οι πρόσθετες αργίες και σημειώσεις πρέπει να τσεκάρετε το κουτί ‘Πρόσθετες’ στη φόρμα του ημερολογίου. Να διευκρινίσω ότι το έτος στις πρόσθετες ημερομηνίες, δεν λαμβάνεται υπόψη από το πρόγραμμα, εκτιμώνται μόνο η ημέρα και ο μήνας και οι πρόσθετες εμφανίζονται στη σωστή θέση, ανεξάρτητα από το έτος ή τα έτη που θα περιλαμβάνει το ημερολόγιο σας.

calendar07
(3) Αν θέλετε, μπορείτε να έχετε τις ημερομηνίες όλων των αργιών όπως και των Σαββατοκύριακων με χρώμα. Πριν τρέξετε το πρόγραμμα επιλέξτε το χρώμα της αρεσκείας σας στο κελί Ε1. Ότι ‘χρώμα γραμματοσειράς’ επιλέξετε για το κελί αυτό, αυτό θα χρωματίσει αργίες και Σαββ/κα.

 

This entry was posted in excel, Μακροεντολές, VBA and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Κατασκευαστής Ημερολογίου

 1. Ο/Η ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ λέει:

  ALT+F11 κωδικα δεν βλεπω… για να αυξήσω τις γραμμες… κάνω κάτι λάθος ( EXCEL 2013 – WIN 8.1)

 2. Ο/Η vioannis λέει:

  Ο κώδικας είναι φορτωμένος στη UserForm. Σωστά Alt+F11, και δεν πας στο Module, αλλά Forms, UserFOrm1, δεξί κλικ και επιλέγεις View Code

 3. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  Ωραίο!

  Το ‘φτιαξες που το ‘φτιαξες, κάνε ακόμη ένα κουμπί να βγάζει τις εργάσιμες ανά μήνα στο διάστημα που δίνει κανείς. Μαζί με ένα τσεκ μποξ ακόμη, αν οι «πρόσθετες» θα θεωρούνται κι αυτές αργίες. Και μήπως να είχαν κόκκινο ή άλλο χρώμα όλες οι αργίες στο ημερολόγιο;

 4. Ο/Η vioannis λέει:

  Πλήθος εργασίμων εννοείς; Και λες να διαφοροποιήσω τις έξτρα αργίες από άλλες σημειώσεις. Μάλλον σωστά το λες.

 5. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

  Ναι, πλήθος εργασίμων το μήνα, βάσει των αργιών (στάνταρ και πρόσθετων). Και για τη διαφοροποίηση, ναι.

 6. Ο/Η vioannis λέει:

  Εντάξει Stazybε, πήρε σειρά προτεραιότητας και μπήκε στο συνεργείο για επισκευή!

  .

 7. Ο/Η vioannis λέει:

  Stazybο, πρόσθεσα μια νέα εκδοχή που βάζει χρώμα της επιλογής του χρήστη και διαχωρίζει αργίες από σημειώσεις. Για τις εργάσιμες ημέρες σε λίγες ημέρες, να ‘μαστε καλά, θα ανεβάσω στο ιστολόγιο δύο ευέλικτες και εύπλαστες συναρτήσεις για τον υπολογισμό τους. Απέφυγα να τις ενσωματώσω στο ημερολόγιο για να αποφύγω την ανακολουθία που πολύ πιθανά να προέκυπτε μεταξύ της αρχικής καταμέτρησης και των παρεμβάσεων που θα έκανε ο χρήστης στο ημερολόγιο διαγράφοντας κάποιες αργίες που δεν ισχύουν για αυτόν.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.