Με αφορμή τις νέες συναρτήσεις του Excel 2013…

Με 50 νέες συναρτήσεις φύλλου ήρθε η νέα έκδοση 2013 του excel. Οι περισσότερες είναι πολύ ειδικές, μαθηματικές – τριγωνομετρικές και μηχανολογικές. Υπάρχουν όμως και μερικές που προβλέπω να γίνουν αρκετά δημοφιλείς. Μία από αυτές η FORMULATEXT δέχεται σαν όρισμα ένα κελί το οποίο περιέχει μία συνάρτηση και επιστρέφει τον τύπο της συνάρτησης σε μορφή κειμένου.

FORMULATEXT

Στο παράδειγμα της εικόνας στο κελί Α21 υπάρχει ο τύπος =AVERAGE(A17:A20) που επιστρέφει 52,5. Στο διπλανό κελί Β21 γράψαμε τη νέα συνάρτηση =FORMULATEXT(Α21) η οποία επέστρεψε το τύπο του κελιού Α21. Η συνάρτηση μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες συναρτήσεις κειμένου όπως η MID η LEFT η RIGHT κλπ και να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο. Παράδειγμα, με τη μορφοποίηση υπό όρους:

 =MID(FORMULATEXT(Α1) ;2;7)="AVERAGE"

σε ένα φύλλο μορφοποιούνται τα κελιά που υπολογίζουν μέσες τιμές.
Ίσως κάποιοι από τους φίλους του ιστολογίου θυμούνται ότι έχω προτείνει μία εντελώς ισοδύναμη vba συνάρτηση την =myEntry που κάνει ακριβώς ότι και η =FORMULATEXT. Θα τη βρείτε στη σελίδας “Μικρά και ίσως χρήσιμα”, είναι η παράγραφος (11): “Συνάρτηση που επιστέφει τον τύπο μιας συνάρτησης”.
Αλλά δεν είναι η μοναδική συνάρτηση που έχει προταθεί στο παρελθόν από το ιστολόγιο και τώρα περιλαμβάνεται στη βασική συλλογή συναρτήσεων του excel:
Οι νέες συναρτήσεις κειμένου UNICHAR(αριθμός) και UNICODE(χαρακτήρας). Η πρώτη επιστρέφει τον Unicode χαρακτήρα που αντιστοιχεί στο αριθμητικό όρισμα και η δεύτερη (αντίστροφη της πρώτης) επιστρέφει τον αριθμό(κωδικό) που αντιστοιχεί στον χαρακτήρα. Οι συναρτήσεις αυτές είναι εντελώς ανάλογες των γνωστών συναρτήσεων CHAR και CODE για ANSI χαρακτήρες. Και για τις δύο αυτές συναρτήσεις το ιστολόγιο είχε προτείνει τις ισοδύναμες vba συναρτήσεις UnicodeChar(number) και UnicodeCode(text). Μπορείτε να τις βρείτε στο θέμα: “Ανακαλύψτε τους χιλιάδες Unicode χαρακτήρες του excel”
Η συνάρτηση χρόνου ISOWEEKNUM(ημερομηνία) Επιστρέφει τον αριθμό εβδομάδας του έτους για την ημερομηνία κατά το πρότυπο ISO. Η συνάρτηση αυτή, όπως και η WEEKNUM (που υπάρχει μόνιμα στη συλλογή του excel από την έκδοση 2007) δίνουν λύση σε αρκετά προβλήματα αρίθμησης των εβδομάδων του έτους. Όχι σε όλα όμως, και φυσικά όχι λύσεις συμβατές με προηγούμενες εκδόσεις του excel. Το θέμα αρίθμησης των εβδομάδων έχει αντιμετωπιστεί στην ανάρτηση: “Μία ημερομηνία σε ποια εβδομάδα του έτους ανήκει;” Στο βιβλίο weeknum_1.xls που συνοδεύει την ανάρτηση, θα βρείτε  συναρτήσεις φύλλου συμβατές με όλες τις εκδόσεις που δίνουν λύση στο πρόβλημα, σχεδόν σε όλες του τις περιπτώσεις. Όσο για το πρότυπο ISO στην ανάρτηση “ISO 8601 στο Excel” σας περιμένουν 20 συναρτήσεις φύλλου, φυσικά κατάλληλες για όλες τις εκδόσεις του excel, που δίνουν απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με το ISO πρότυπο. Τρεις από αυτές τις συναρτήσεις είναι ισοδύναμες της νέας ISOWEEKNUM.
Σταματώ εδώ το παίνεμα του ιστολογίου (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…). Η ικανοποίηση για τον συντάκτη του ιστολογίου είναι η επιβεβαίωση ότι αρκετά από όσα ανεβάζει εδώ, δεν είναι ξεκομμένα από την πραγματικότητα και από τις ανάγκες των χρηστών.
Αρκετές από τις νέες συναρτήσεις έχουν ενδιαφέρον. Πριν ζηλέψετε όμως κάποια σκεφθείτε ότι πιθανότατα ένας συνδυασμός από τις παλιές κλασικές συναρτήσεις μπορεί να κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά . Ας πάρουμε παράδειγμα τη νέα λογική συνάρτηση αποκλειστικής διάζευξης =XOR(A1; B1) που θα επιστρέψει TRUE αν μόνο μία από τις τιμές Α1 και B1 είναι TRUE και στις άλλες περιπτώσεις θα επιστρέψει FALSE. Την ίδια δουλειά θα κάνει και η:

 =OR(AND(A1;NOT(B1));AND(NOT(A1);B1))

Για πλήρη ενημέρωσή:
Εδώ υπάρχουν όλες οι συναρτήσεις του Excel 2013 αλφαβητικά.
Εδώ υπάρχουν όλες οι συναρτήσεις του Excel 2013 ανά κατηγορία
Εδώ θα δείτε τι νέο υπάρχει στο Excel 2013
Και εδώ υπάρχει πίνακας (στα αγγλικά) μόνο των νέων συναρτήσεων.

Χρησιμοποιήστε, αν θέλετε, την παρακάτω Excel Web αλληλεπιδραστική εφαρμογή για να δοκιμάσετε τις νέες συναρτήσεις που σας ενδιαφέρουν. Έχω τοποθετήσει μερικές στη στήλη Β. Στη στήλη C η νέα συνάρτηση FORMULATEXT δείχνει τον τύπο κάθε συνάρτησης της Β. Για να δείτε τι υπάρχει σε κάθε κελί, επιλέξετε το και πατήστε F2. Για να φύγετε πατήστε Esc. Για τις δικές σας δοκιμές χρησιμοποιήστε τα άδεια κελιά στο φύλλο ή τα υπόλοιπα 4 φύλλα του βιβλίου.

This entry was posted in excel, Γενικά, Συναρτήσεις φύλλου, Συναρτήσεις Χρήστη, VBA and tagged , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Με αφορμή τις νέες συναρτήσεις του Excel 2013…

 1. Ο/Η giorgos λέει:

  Καλημέρα σας , ύπάρχει τρόπος μετατροπής ένός κειμένου άπό μονοτονικό σέ πολυτονικό?
  Γιώργος Βλάχος όνομάζομαι καί ζώ καί έργάζομαι (ψάρια) στήν Λευκάδα .

 2. Ο/Η vioannis λέει:

  Γιώργο,
  Υπάρχουν ειδικευμένα προγράμματα που μετατρέπουν το μονοτονικό σε πολυτονικό, τα οποία συνεργάζονται με πολυτονικά λεξικά και ενσωματώνουν κανόνες γραμματικής.
  Κάνε μια έρευνα στο Google και θα βρεις.

 3. Ο/Η giorgos λέει:

  Σάς εύχαριστώ πολύ , καλό άπόγευμα εύχομαι

 4. Ο/Η sakis λέει:

  Αγαπητέ φίλε δεν φαντάζεσαι τι καλό κάνεις με αυτό σου το πόνημα (εργασία) αυτό το τέλειο εργαλείο (excel) με την βοήθεια την δικιά σου θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει και όπως χρειάζεται, για άλλη μια φορά συγχαρητήρια! Θέλω να πιστευω πως δεν θα σε κουράσω να σε ρωτήσω για κάποια λειτουργία του προγράμματος (συνάρτηση) που θα ήθελα να μου πεις σε παρακαλώ, βέβαια για να γίνω πιο σαφής και συγκεκριμένος, θα σου επισυνάψω μια εικόνα σαν παράδειγμα αυτών που θα ήθελα να κάνω, τι ακριβώς θέλω; κάποιες πράξεις πολλαπλασιασμού ανά κωδικό ξεχωριστά αυτόματα που θα το πάει στο σύνολο του συγκεκριμένου κωδικού και έπειτα στο γενικό του σύνολο… ξέρω πως ίσως να σε μπέρδεψα κάπως και ίσως να σε κούρασα (Συγνώμη) αλλά νομίζω αν θα δεις το παράδειγμα της φωτογραφίας που θα επισυνάψω θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ.. Υ.Γ την φωτογραφία πως θα μπορούσα να την ανεβάσω ή να σου την στείλω;

 5. Ο/Η sakis λέει:

  Σε συνέχεια του παραπάνω μηνύματός μου, θα ήθελα να παραθέσω μια εικόνα (printscreen) μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις αν γίνεται και αν μπορούσες να μου υποδείξεις κάποια συνάρτηση έτσι ώστε να μπορεί κάποιος σε αυτό που φαίνρται στην εικόνα γινεται αυτοματοποιημένα τόσο στις πράξεις όσο και στην στοίχιση (το ένα κάτω από το άλλο) ευχαριστώ εκ των προτέρων, καλό Απόγευμα!

 6. Ο/Η vioannis λέει:

  Σάκη, Όπου θέλεις ή όπου μπορείς ανέβασε τη φωτογραφία σου. Εύκολα και γρήγορα γίνεται εδώ: http://postimg.org. Και στέλνεις την διεύθυνση.

 7. Ο/Η sakis λέει:

  .
  http://s27.postimg.org/olvvce27n/exce.jpg …για να εξηγήσω τα της παραπάνω εικόνας:
  Στήλη C όπου Α,Β,Γ κλπ κωδικός, Στήλη D οι πράξεις πολλαπλασιασμού, τώρα η στήλη Ε που είναι το ίσον είναι περιτή αφού το σύνολο υπάρχει για κάθε κωδικό στην αντίστοιχη στήλη (F,G,H,I,J) τώρα το γενικό σύνολο στην 18 γραμμή να δέχεται το άθροισμα αυτόματα όπως και οι παραπάνω πράξεις του πολλαπλασιασμού και κάτι τελευταίο ο Α/Α επειδή θα συνεχίζεται προς τα κάτω.. οπότε το γενικό σύνολο θα μπορούσε (για να μην εμποδιζει) να μεταφερθεί σε κάπιο άλλο φύλλο ή να πάει λίγο πιο δεξιά.. Υ.Γ όπως θα δείτε στην εικόνα στην γραμμή 2 το αποτέλεσμα είναι λάθος (έγινε με μη αυτόματο τρόπο και στην βιασύνη μου να κάνω το παράδειγμα μπερδευτηκα.. ;-)
  Ίσως να υπάρχει κάτι παρόμοιο, αν θέλει κάποιος φίλος που γνωρίζει ας δώσει μια βοήθεια ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!

 8. Ο/Η vioannis λέει:

  Σάκη, αν κατάλαβα καλά, θες πχ στο κελί D3 να σημειώνεις την πράξη 3*4 σαν κείμενο και στο κελί Ε3 να εμφανίζεται το αποτέλεσμα της πράξης σαν αριθμός. Απάντηση σε αυτό θα βρεις στις σημειώσεις 9-10-11 της σελίδας του ιστολογίου ‘Μικρά και ίσως χρήσιμα’. Για να μεταφέρετε το ίδιο αποτέλεσμα στο κελί G3, στο κελί αυτό γράψε =F3. Τα σύνολα στη γραμμή 18 αν παράγονται με τη συνάρτηση SUM πχ =SUM(F2:F17), καθώς θα εισάγεις νέες γραμμές για νέους α/α θα προσαρμόζονται μόνα τους.

 9. Ο/Η Kostas λέει:

  Γιάννη θα μπορούσες να μας κάνεις ένα παράδειγμα σε excel να το κατεβάσουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τύπο στην visual basic (με ενδιαφέρει και μένα το συγκεκριμένο θέμα..) στο κεφάλαιο «μικρά και ίσως χρήσιμα» είδα και εγώ τον τύπο αλλά δεν τον πολύ κατάλαβα.. οπότε ένα παράδειγμα σε αρχείο excel θα βοηθούσε αν ήθελες..

 10. Ο/Η vioannis λέει:

  Κώστα, θα απαντήσω αναλυτικά

 11. Ο/Η Kostas λέει:

  OK Γιάννη, Σε ευχαριστώ!

 12. Ο/Η vioannis λέει:

  Κώστα, Έστω ότι στο κελί Α1 έχεις γράψει μία αριθμητική παράσταση σαν κείμενο, όπως:

  3*5*7+12-15/3+(45-2)/2
  

  Η παράσταση αυτή δείχνει στο κελί όπως τη βλέπεις, το excel δεν την υπολογίζει γιατί δεν αρχίζει από ίσον. Αν την είχες γράψει έτσι:

  =3*5*7+12-15/3+(45-2)/2
  

  θα έβλεπες στο κελί Α1 το αποτέλεσμά της, δηλαδή 133,5
  Αν έχεις λόγους να διατηρείς αριθμητικές παραστάσεις, πράξεις, συναρτήσεις σε μορφή κειμένου, αλλά σε κάποιο άλλο κελί θέλεις να αποδίδεται το αποτέλεσμα της παράστασης, τότε χρησιμοποιείς την vba συνάρτηση mySum. Σε όποιο άλλο κελί γράψε τον τύπο:

  =mySum(A1)
  

  και θα σου επιστρέψει σωστά το αποτέλεσμα 133,5
  H συνάρτηση mySum υπολογίζει οποιαδήποτε απλή ή πολύπλοκη πράξη μεταξύ αριθμών ή συναρτήσεων του excel που είναι γραμμένη σαν κείμενο σε ένα κελί. Ο κανόνας είναι: Αν βάζοντας ίσον μπροστά στην παράσταση, μπορεί να την υπολογίσει το excel, μπορεί να την υπολογίσει και η mySum. (Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει και το excel, όπως να επιτρέπει χρήση αγκυλών [ ]σε παραστάσεις ή να υπολογίζει Ctrl+Sift+Enter συναρτήσεις που έχουν εισαχθεί απλά). Δες παραδείγματα στο βιβλίο. Να σημειώσω ότι η συνάρτηση είναι γραμμένη με τη λογική ότι ο χρήστης σαν διαχωριστικό τάξεως στα ψηφία (αν χρησιμοποιήσει) θα είναι η τελεία και σαν διαχωριστικό δεκαδικών το κόμμα, όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα πχ 123.456,78 Ο κώδικας που θα δεις για τη συνάρτηση είναι διαφορετικός από εκείνον που βλέπεις στο 9 των μικρών, αλλά κάνει το ίδιο με κάποιες βελτιώσεις.
  Η άλλη συνάρτηση η myEntry (μικρό Νο 11) δέχεται σαν όρισμα ένα κελί, και αν το κελί περιέχει μια συνάρτηση, η myEntry επιστρέφει τον τύπο αυτής της συνάρτησης, δηλαδή επιστρέφει κείμενο. Θυμίζω ότι το excel θεωρεί συνάρτηση οτιδήποτε αρχίζει από ίσον και από αυτό επιστρέφεται μία αριθμητική τιμή ή αλφαριθμητικό (κείμενο) ή πίνακας ή λογική τιμή ή σφάλμα. Δες παραδείγματα στο δεύτερο φύλλο του βιβλίου. Είναι περίπου το αντίστροφο της προηγούμενης συνάρτησης. Εκεί είχαμε την παράσταση και ζητάγαμε το αποτέλεσμα, εδώ έχουμε το αποτέλεσμα και ζητάμε την παράσταση.
  Σημειώνω ότι στην έκδοση 2013 το excel έχει εισάγει συνάρτηση φύλλου που κάνει ακριβώς το ίδιο με την myEntry, την FORMULATEXT ( λεπτομέρειες εδώ).
  Τον τύπο της συνάρτησης που υπάρχει σε ένα κελί μπορείς να τον εμφανίσεις και σε ‘συνεφάκι’ (σχόλιο). Διάλεξε ένα ή περισσότερα κελιά που κάποια από αυτά να περιέχουν τύπους και τρέξε την μακροεντολή FormulaInComment (μικρό Νο 5) Την μάκρο την έχω περάσει στο βιβλίο με τα παραδείγματα.
  Στο μικρό Νο 10 περιγράφω μία τεχνική εναλλακτική της mySum με τη βοήθεια ονομάτων που γράφονται με τη συνάρτηση EVALUATE των παλαιών Excel 4 Macros. (η EVALUATE αυτή, δεν είναι ίδια με την vba Application.Evaluate) Δεν μπορώ να ανεβάσω παραδείγματα για αυτή την τεχνική στο δίκτυο.
  Κατέβασε το βιβλίο με τα παραδείγματα από εδώ.

 13. Ο/Η Kostas λέει:

  Γιάννη είσαι φοβερός!!!!! …σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σου!

 14. Ο/Η sakis λέει:

  Γιάννη πολλές ευχαριστίες και από μένα, σήμερα προσπάθησα να φτιάξω την εφαρμογή σου-VBA πάνω στις δικιές μου απαιτήσεις και είδα κάποια προβληματάκια ακολουθούν και παραδείγματα με εικόνες αλλά θα ήθελα να πω και δυο λόγια σχετικά.. στην εικόνα παράδειγμα 1) http://s27.postimg.org/x4zjoggk3/image.jpg επειδή πάντα δεν χρειαζεται να βάζω αριθμητικές τιμές σε όλλα τα πεδία (κωδικούς) στα κενά κελιά (χωρίς αριθμ. τιμές) μου εμφανίζει την λέξη #TIMH! υπάρχει τρόπος να μην εμφανίζει τίποτα στα σε αυτά τα κελιά ή αντ αυτού το ψηφίο 0 (μηδέν) και εικόνα Παράδειγμα 2) http://s27.postimg.org/g70j2m76b/image.jpg σε κάθε στήλη (π.χ. Κωδικό) θα ήθελα ένα συνολικό άθροισμα από πάνω προς τα κάτω π.χ.βάζω =SUM(M5:1155) και δεν μου δείνει κανένα αποτέλεσμα, γιατί; κατά τα άλλα η εφαρμογή είναι αυτή πουυ έψαχνα και σε ευχαριστώ πολύ δουλευει τέλεια, να σαι καλά! ..καλό Βράδυ και καλό σου Μήνα!

 15. Ο/Η vioannis λέει:

  Σάκη, Για το πρώτο ερώτημα, για να επιστρέφει μηδέν στα κενά κελιά, τροποποίησε τον κώδικα έτσι

  Function mySum(keli As Variant) As Double
  Application.Volatile
  If Not IsEmpty(keli) Then
  ……………………………………………….
  ………………………………………………….
  mySum = Application.Evaluate(keli)
  Else: mySum = 0
  End If
  End Function
  

  για να επιστρέφει κενό, τροποποίησε τον κώδικα έτσι:

  Function mySum(keli As Variant) As Variant
  Application.Volatile
  If Not IsEmpty(keli) Then
  …………………………………………………………
  ……………………………………………………………
  mySum = Application.Evaluate(keli)
  Else: mySum = ChrW(32)
  End If
  If IsError(mySum) Then mySum = ChrW(32)
  End Function
  

  Όλες οι άλλες γραμμές του κώδικα μένουν ίδιες. (δηλαδή οι γραμμές keli = Replace……). Στη δεύτερη περίπτωση θα σου επιστρέφει κενό και στην περίπτωση που για κάποιο λόγο η παράσταση που προσπαθεί να υπολογίσει η mySum δεν υπολογίζεται. Τώρα λογικά, μετά από αυτές τις αλλαγές, θα έχει λυθεί και το δεύτερο πρόβλημά σου. Σημειώνω πάντως πως ο τύπος =SUM(M5:1155) δεν είναι σωστός, το σωστό είναι =SUM(M5:M1155). Εκτός αν εννοείς άθροιση της στήλης με τις παραστάσεις σε μορφή κειμένου (στήλη Ποσότητα). Για αυτό θα χρειαστεί ειδική συνάρτηση ή μάκρο.

 16. Ο/Η sakis λέει:

  Γιάννη σε ευχαριστώ, τώρα είναι ΟΚ!!! Χίλια Ευχαριστώ!!!!!

 17. Ο/Η sakis λέει:

  Γιάννη καλησπέρα και πάλι, επανέρχομαι πάλι στο θέμα, ενώ δουλευει κανονικά η συνάρτηση σου (mysum) αλλά όταν κάνω αντιγραφή ολόκληρου του πρώτου φύλλου (που ειναι η βασική φόρμα και για να μην την κάνω από την αρχή μιας και έχει όλες τις συναρτήσεις έτοιμες) ανοίγω ένα αλλο φύλλο που το ονομάζω π.χ. Ιούνιος και κάνω επικόληση και βλέπω πως οι συναρτήσεις μου δεν δουλευουν κανονικά για παράδειγμα δεν μου κάνει τις πράξεις, ή μου βγάζει το πράσινο τριγονάκι πάνω αριστερά σε κάποια από τα κελιά σαν ένδειξη λάθους με τις επιλογές μετατροπή σε αριθμό, κείμενο κλπ. τι μπορεί να συμβαίνει..

 18. Ο/Η vioannis λέει:

  Σάκη, Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει στο βιβλίο σου. Έκανα επανειλημμένες δοκιμές αντιγραφής – επικόλλησης και δεν βρήκα πρόβλημα με την συνάρτηση. Δοκίμασε να πάρεις αντίγραφο του φύλλου με δεξί κλικ στην καρτέλα του φύλου στη συνέχεια Μετακίνηση ή Αντιγραφή κλπ.

 19. Ο/Η sakis λέει:

  OK Γιάννη, θα το ξαναδοκιμάσω, ίσως κάτι δεν κάνω καλά, αν και καλύτερα θα ήταν να ανεβάσω κάποια φώτο για παράδειγμα για να μπορούσες να δεις καλύτερα τι εννοώ.. Γιάννη κάτι άλλο σε παρακαλώ πολύ, βάζω σε κάποιο κελί ίσον π.χ. φύλλο1 Α:2 = για να πάρω από κάποιο άλλο κελί π.χ. φύλλο2 Β:10 τα ίδια δεδομένα, μέχρι να γράψω κάτι στο Β:10 στο Α:2 υπάρχει το μηδέν, γίνεται να μην υπάρχει τίποτα και αν ναι πως θα το κάνω; Σε ευχαριστώ και πάλι, καλό Απογευμα!

 20. Ο/Η vioannis λέει:

  Σάκη, στο κελί Α2 γράφε τον τύπο

  =IF(Φύλλο2!B10="";"";Φύλλο2!B10)
  
 21. Ο/Η sakis λέει:

  να σαι καλά βρε Γιάννη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!

 22. Ο/Η sakis λέει:

  Γιάννη την παραπάνω συνάρτηση που έδωσες [=IF(Φύλλο2!B10=»»;»»;Φύλλο2!B10)] και δουλεψε τέλεια, επείδη πρόκειτε για πολλά κελιά συσχετιζόμενα, υπάρχει κάτι ποιο αυτοματοποιημένο για όλα ή θα πρέπει να το κάνω ένα ένα τα κελιά; και κάτι άσχετο με το παραπάνω (και συγνώμη που γίνομαι κουραστικός φορτικός αλλά θέλω να πιστευω πως μέσα και από αυτές τις απορίες θα είναι και για κάποιους άλλους επισκέπτες -στην σελίδα σου- χρίσημες ..) για την αυτόματη καθημερινή ημερομηνία υπάρχει ο τύπος [=TODAY()] για να εμφανίζει την ώρα live υπάρχει αντίστοιχο;

 23. Ο/Η vioannis λέει:

  Σάκη, Αν δεν σε εξυπηρετεί η αντιγραφή γιατί τα κελιά είναι μη διαδοχικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για την ώρα υπάρχει η συνάρτηση =NOW() που επιστρέφει ημερομηνία και ώρα. Δώσε στο κελί που θα την γράψεις μία μορφή που σε βολεύει, ημερομηνία και ώρα ή μόνο ώρα και λεπτά κλπ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.