Ανακαλύψτε τους χιλιάδες Unicode χαρακτήρες του excel

Από το μενού Εισαγωγή > Σύμβολο, μπορούμε να δούμε και να εισάγουμε  ειδικούς χαρακτήρες στο φύλλο μας:  Γράμματα του Ελληνικού πολυτονικού συστήματος, ειδικούς λατινικούς, κυριλλικούς, αραβικούς και εβραϊκούς χαρακτήρες, μαθηματικά και νομισματικά σύμβολα. Το excel όμως, έρχεται στον υπολογιστή σας με κυριολεκτικά χιλιάδες σύμβολα και ειδικούς χαρακτήρες και όχι μόνο αυτούς που βλέπετε στην καρτέλα «Σύμβολο». Για να τους ανακαλύψετε όλους, χρειάζεστε μια vba συνάρτηση χρήστη:
 Function UnicodeChar(number As Long) As String
Application.Volatile True
UnicodeChar = VBA.ChrW(number)
End Function
Η  UnicodeChar(number), δέχεται σαν όρισμα έναν αριθμό από -32768 έως 65535 και επιστέφει τον Unicode χαρακτήρα που αντιστοιχεί στον αριθμό. Πχ η UnicodeChar(7974) θα επιστέψει (ήτα ψιλή περισπωμένη) και η UnicodeChar(8804) θα επιστρέψει  το μαθηματικό σύμβολο (μικρότερο ή ίσο).  Για πάρα πολλούς από τους αριθμούς στο διάστημα -32768 έως 65535 η συνάρτηση δεν επιστρέφει κανέναν χαρακτήρα, είτε γιατί δεν αντιστοιχεί στον αριθμό κανένας χαρακτήρας είτε γιατί η έκδοση του excel  που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζει τον χαρακτήρα αυτό. Επίσης πρέπει το σύστημα σας να υποστηρίζει Unicode χαρακτήρες.
Πχ η UnicodeChar(992) επιστρέφει τον αρχαίο ελληνικό χαρακτήρα σαμπί (Ϡ), αλλά μόνο στις μεγαλύτερες του 2000 εκδόσεις excel. Για να δείτε όλους τους χαρακτήρες, σε ένα άδειο βιβλίο excel στη στήλη Α, εισάγετε τους αριθμός που δέχεται το όρισμα της συνάρτησης και στη στήλη Β εισάγετε την συνάρτηση  UnicodeChar(Α1). (Μην το παρακάνετε όμως και προσπαθήσετε να δείτε όλους τους χαρακτήρες μονομιάς, ίσως παρουσιαστεί πρόβλημα πόρων στον υπολογιστή σας).

 
Θα ανακαλύψετε χιλιάδες σύμβολα, γράμματα και ιδεογράμματα όλων των αλφάβητων και γραφών του κόσμου, ινδικά, ιαπωνικά, κορεάτικα, κινεζικά, γεωργιανά, ταϊλανδικά, βιετναμέζικα, εκατοντάδες μαθηματικά σύμβολα, μονάδες φυσικής (κοιτάξτε στο 13170 και μετά), σύμβολα μετεωρολογίας, μουσικές νότες  αλλά και σύμβολα για θρησκείες, κινήματα και ιδεολογίες. Σχεδόν όλοι οι –ισμοι  έχουν τον Unicode χαρακτήρα τους. Τα σύμβολα των ζωδίων θα βρείτε με τους αριθμούς 9800 έως 9811, και εκεί κοντά τα σύμβολα της τράπουλας. Και αν κάποια μέρα θελήσετε να παίξετε σκάκι ή να λύσετε κάποιο σκακιστικό πρόβλημα και δεν σας βρίσκεται πρόχειρη μια σκακιέρα, στήστε μια σε ένα φύλλο excel. Σας χρειάζεται η UnicodeChar συνάρτηση με όρισμα τους αριθμούς 9812 έως 9823.
Τέλος η  vba συνάρτηση: UnicodeCode(text), είναι η αντίστροφη της προηγουμένης και σας επιστρέφει τον αριθμητικό κωδικό που αντιστοιχεί σε ένα Unicode χαρακτήρα.
Function UnicodeCode(text As String) As Long
Application.Volatile True
UnicodeCode = VBA.AscW(text)
End Function

 
This entry was posted in excel, Συναρτήσεις Χρήστη, VBA and tagged , , , . Bookmark the permalink.