Το λάθος του δίσεκτου 1900 ή πως ο Σεφέρης δεν ήξερε πότε γεννήθηκε.

Κείμενο από βιβλίο του John Walkenbach

Κείμενο από βιβλίο του John Walkenbach

Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει για το περίφημο λάθος του excel να θεωρεί  έγκυρη ημερομηνία την 29η Φεβρουαρίου 1900. Αν όχι πατήστε πάνω στην εικόνα.
Το κείμενο περιγράφει πολύ γλαφυρά το «λάθος» του excel. Το απόσπασμα είναι από ένα από τα πολλά, μεταφρασμένα στα Ελληνικά, βιβλία του πολύ καλού συγγραφέα βιβλίων για excel αμερικανού John Walkenbach. Επίσης  μία μικρή ερευνά στο δίκτυο θα σας δώσει εκατοντάδες αποτελέσματα που όλα λένε πάνω κάτω το ίδιο. Ότι δηλαδή για όλα φταίει το Lotus 1-2-3. Αυτό ξεκίνησε το «λάθος» να θεωρεί δίσεκτο το έτος 1900 και το excel που όφειλε να είναι συμβατό μαζί του, το συνέχισε. Είναι έτσι όμως;
Αν κοιτάξετε μια οποιαδήποτε βιογραφία του Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη σε εγκυκλοπαίδεια ή στο δίκτυο θα δείτε ότι γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1900. Ο ίδιος ο Σεφέρης γράφει την 1η Μάρτη 1932  από το Λονδίνο, στον φίλο του Γ.Κ. Κατσίμπαλη «……Χτες πέρασα το 8ο μου γενέθλιο κι έκλεισα τα 32. Περνάει ο καιρός. Δεν είμαι 26 ούτε στην ψυχή…….»
Υποπτεύομαι ότι έχετε καταλάβει τι τρέχει.
Όσοι διαμαρτύρονται για το λάθος, ζούνε σε χώρες που το 1900 ίσχυε το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο και στο ημερολόγιο αυτό το 1900 δεν είναι δίσεκτο. Άρα για αυτούς δεν υπάρχει η 29η Φεβρουαρίου 1900. Σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του (Χριστιανικού) κόσμου όμως, μεταξύ του οποίου και η Ελλάδα, ίσχυε τότε το παλαιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο και στο ημερολόγιο αυτό το 1900 είναι δίσεκτο και άρα υπάρχει η  29η Φεβρουαρίου.
Άρα ο ποιητής μας ήξερε καλά πότε γεννήθηκε και έχω τη γνώμη ότι οι σοφοί, σοβαροί και πρωτοπόροι που σχεδίασαν το Lotus 1-2-3, ήξεραν και αυτοί τι έκαναν, δεν έκαναν λάθος. Έκαναν μια πολύ συνειδητή και πολύ σωστή επιλογή. Σχεδίασαν ένα προϊόν για την παγκόσμια αγορά και έπρεπε να καλύψουν και τα 2 ημερολόγια και το έκαναν με τη μικρότερη δυνατή «δυσλειτουργία».
Τα ημερολόγια δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στο κόσμο των υπολογιστών.
Έχετε ασχοληθεί με το σύστημα ημερολόγιου της VBA; Εκεί να δείτε αλχημείες και ακροβατισμούς της Microsoft. Αλλά για αυτό το θέμα μια άλλη φορά.
Θα σημειώσω όμως ότι έχω δει τουλάχιστον 5, μεταφρασμένα στα ελληνικά, βιβλία που αναφέρονται στο υποτιθέμενο λάθος του 1900 και στα 5 δεν είδα ούτε μία υποσημείωση από τους μεταφραστές ή τους εκδότες ότι τουλάχιστον για τη Ελλάδα δεν είναι λάθος.
This entry was posted in excel, Γενικά and tagged , , , , . Bookmark the permalink.